« Introducere bonuri de casa Coeficienti »

Introducere retetar


Retetarul este disponibil numai in versiunea comerciala. Este util societatilor a caror productie se executa pe baza unor retete bine stabilite. Fiecarei unitati de produs finit ii corespund mai multe unitati de materie prima (Pentru o camasa sunt necesari: 0,7 mp panza, 5 m. ata, 10 nasturi). Completand aceste date in retetar, pentru fiecare nota de predare ce contine codul de camasa se va calcula necesarul de materie prima, valoarea acesteia, se va inmulti cu coeficientii introdusi si se va obtine pretul de productie al produsului finit. La cerere programul poate genera automat bonurile de consum aferente notelor de predare introduse.

Cod produs finit

Codul produsului finit pentru care introduceti reteta.

Cod materie prima

Codul materiei prime din care se obtine produsul finit. Pentru fiecare materie prima se va introduce o pozitie separata in retetar.

Cantitate

Cantitatea de materie prima ce intra intr-o unitate de produs finit.

Procentul si norma de timp

Se foloseste in cazul colorantilor care reprezinta un procent din materia prima.

Numar reteta

Se foloseste in situatia in care aveti retete diferite pentru aceelasi produs finit. Pentru a functiona corect trebuie completat numarul de reteta in Detalii Produse pe Nota de Predare. Optiunea nu functioneaza daca activati generarea automata a NP din Facturi sau Bonuri de casa (CFG2 pozitia 30).

Retetarul pe mai multe nivele: Materia prima A (301) se prelucreaza pana la stadiul de semifinit B (341) la care se poate adauga o alta materie prima sau un alt semifinit rezultat din alta reteta pentru a forma prdusul finit C (345). Numarul maxim de etape de necesare producerii semifinitelor este 10 ( A -> B -> C -> D ..... N).

Parametri folositi la configurarea retetarului (pentru detalii vezi sectiunea Configurare program I. ):

CFG pozitia 3 = R - activeaza retetarul.
CFG1 pozitia 14 = T - transfera retetarul de la o luna la alta cand rulati transfer solduri. Implicit retetarul se transfera numai in momentul deschiderii unei luni noi. Daca se fac modificari ale retetarului in noua luna acestea nu vor fi sterse de un eventual transfer de solduri din luna precedenta. Activand acest parametru retetarul din luna anterioara va fi transefrat, iar modificarile efectuate in luna curenta vor fi sterse.
CFG1 pozitia 14 = V - transfera numai vechile retete de la o luna, retetele nou introduse sunt pastrate.
CFG1 pozitia 15 = P - Bonurile de consum (BC) sunt generate automat din Note de predare (NP) (raportul de productie se introduce in sectiunea Note de Predare, iar programul va genera - pe baza retetarului - bonurile de consum de materie prima necesare obtinerii produselor finite ).
CFG1 pozitia 16 = L - BC sunt automat generate din LANSARI (acolo unde exista retetar); = M daca BC se genereaza manual.
CFG1 pozitia 20 = R - calculeaza valoarea de productie a produselor finite ca fiind suma valorilor materiilor prime care intra in compozitia acestora (pentru buna functionare trebuie sa introduceti o singura pozitie pe fiecare NP - indiferent de cantitatea in care se produce).
CFG2 pozitia 30 = P - NP sunt generate automat pe baza facturilor de vanzare. Este utila firmelor de productie mici care nu tin evidenta productiei, ci numai a vanzarilor. Programul va genera, pe baza documentelor de iesire, NP aferente, apoi, pe baza retetarului, bonurile de consum , in final se va calcula pretul de productei prin insumarea materiilor prime.
CFG2 pozitia 30 = Z - NP sunt generate automat pe baza facturilor de vanzare - cate o NP pe zi.
CFG4 pozitia 14 = T - Notele contabile ce implica ct. 371 se fac in corespondenta cu 471. Este util atunci cand folosim retetarul la impachetarea mai multor marfuri intr-un cod nou. Functioneaza impreuna cu parametri CRET1,CRET2,CRET3 descrisi in sectiunea Configurare program II. )
CFG8 pozitia 21 = R - Opreste retetarul la nivelul 1 al retelelor (nu genereaza automat rapoarte de productie (NP) pentru semifinite) )

Implicit retetarul va fi introdus pentru o unitate de produs finit, materia prima necesara producerii acestuia putand fi introdusa cu 4 zecimale. Pentru industria farmnaceutica, sau alte industrii ale caror produse finite sunt foarte mici cele 4 zecimale sunt insuficiente. In acesta situatie retetarul se va introduce pentru 10 sau 100 sau 1000, etc de bucati de produs finit. Parametrul folosit in acest caz este BRET descris in sectiunea Configurare program II.


Vezi: Cum se introduc date.
« Introducere bonuri de casa Coeficienti »
© Cometa SRL