« Parametri de pornire
ai progamului
Evidenta centrelor de cost »

Introducerea gestiunii societatilor de vanzare cu amanuntul - magazine


Programul genereaza automat notele contabile legate de adaosul comercial si TVA-ul aferent acestuia. Pentru buna functionare respectati urmatoarele recomandari:

In GESTIUNE / STOCURI / DEFINIRE GESTIUNI - specificati modul de descarcare al gestiunii - EN GROS, EN DETAIL cantitativ valoric sau EN DETAIL global valoric. Pentru descarcarea GLOBAL VALORICA se va specifica si procentul de TVA. In situatia in care aveti produse cu procente diferite se vor crea gestiuni distincte pentru fiecare.

Evidenta cantitativ valorica

1. Intrarile de marfa se introduc in modulul Furnizori / Facturi furnizori / detalii materiale
2. Pentru fiecare produs se va completa in nomenclator pretul de vanzare cu amanuntul si data de la care intra in vigoare. Data este foarte importanta in special in situatia in care pretul se schiba de mai multe ori in aceeasi luna.
3. Pentru tiparirea NIR-ului se va selecta formularul adecvat (din lista aflata in stanga butonului de tiparire NIR).
4. Iesirile se introduc in sectiunea Bonuri / Bonuri Casa de marcat. In cazul in care folositi casa de marcat ca imprimanta fiscala bonurile se introduc pe masura emiterii lor. In cazul in care introduceti documentele la sfarsit de luna se adauga un bon nou pe care se trec toate produsele (o singura data) cu cantitatea iesita. Acordati o mare atentie datei bonului de consum fiindca in functie de aceasta se va calcula pretul de vanzare. In situatia in care pretul se schimba de mai multe ori in luna se vor introduce mai multe bonuri, fiecare continand cantitatile de produs vandut pana la data schimbarii pretului de vanzare.

Situatii particulare

6. Utilizatorii care folosesc la descarcare METODA INVENTARULUI trebuie sa completeze in parametrul INV (vezi sectiunea configurare program II) gestiunile care se descarca cu aceasta metoda. Inventarul se introduce in sectiunea STOCURI a meniului GESTIUNE.
7. Cititi sectiunea de configurare a programlui. Se pot modifica urmatoarele optiuini:
a. Pretul de vanzare sa NU includa TVA-ul (implicit include TVA),
b. Selectare mod avansat pentru descarcarea cu cititoare cu coduri de bare, etc.

Programul dispune de o interfata cu casele de marcat prin intermediul careia bonurile introduse in program pot fi tiparite pe casa de marcat fiscala - ceea ce permite folosirea programului in unitatile de desfacere cu amanuntul si evidenta stocurilor in timp real.
Listele utile in cazul vanzarii cu amanuntul Raportul de gestiune (se gaseste in sectiunea GESTIUNE / STOCURI / LISTE), Intrari in gestiunile de vanzare cu amanuntul (se gaseste in GESTIUNE / FURNIZORI / LISTE), bonuri casa de marcat - pentru obtinerea Z-ului zilnic si compararea lui cu cel din casa de marcat (se gaseste in GESTIUNE / BONURI / LISTE).

Evidenta Global Valorica

Descarcarea se face folosind ca baza de calcul rulajul creditor al ct. 707 metoda ce ne permite sa vindem cu numerar, cec, bonuri valorice, card, facturi, etc. In GESTIUNE / STOCURI / DEFINIRE GESTIUNI - specificati modul de descarcare al gestiunii - EN DETAIL global valoric si procentul de TVA. In situatia in care aveti produse cu procente diferite se vor crea gestiuni distincte pentru fiecare.

In DEFINIRE GESTIUNI alegeti tipul de descarcare global valorica. Analiticul contului 371 introdus trebuie sa fie identic cu cel al ct 378, 4428,707 din balanta.

Astfel se vor folosi conturile:

371.x
378.x
4428.x
707.x

Intrarile se vor introduce in sectiunea FURNIZORI / FACTURI FURNIZORI / DETALII SERVICII (se va completa ct 371.x cu valoarea de achizitie si valoarea de vanzare.
Incasarile se introduc in sectiunea CASA/BANCA cu operatiuni de tipul: 5311%707.x si 5311.x%4427.(pentru incasare cu card se poate folosi ct. 5125). Vanzarea se poate face si cu factura in sectiunea CLIENTI.
Gasiti informatiile referitoare la Z-uri la https://drive.google.com/file/d/1Tu3N6I-7-_U3UTduiz03BWbAMZBqH57_/view?usp=sharing
Notele contabile le veti gasi dupa un CALCUL / PRELUCARRE DATE in sectiunea Note Contabile.
Pentru corecta functionare a aplicatiei setati parametrul CFG1 pozitia 30 = A (vezi sectiunea configurare program I din help).

Modul de calcul al coeficientului K:
k = (S1C_378+TC_378) / (S1D_371+TD_371-S1C_4428-TC_4428)
unde:
S1C / S1D - sold ianuarie creditor / debitor
TC / TD - rulaj total credit / debit
Descarcarea de gestiune ia in considerare si sumele anterioare din debitul lui 378
Cu alte cuvinte, rulajul lunar debit 378 se obtine din TC_707 x k minus rulaj precedent debit 378

Nu este recomandat sa faceti inregistrari manuale in debit 378 deoarece vor fi considerate descarcari de gestiune si vor influenta calculul descarcarii - folositi credit 378 in rosu.
La nevoie se poate folosi si modul mixt - incarcare nu NIR cantitativ valoric (pe detalii materiale) pentru a se tipari NIR-ul si descarcare global valorica (se va introduce numai incasarea)

Evidenta Global Valorica simpla - fara analitice ale contului 371.

In DEFINIRE GESTIUNI se adauga contul 371, fara analitice, (in campul gestiune se poate completa orice valoare) si se selectateaza tip = D si descarcare GLOBAL VALORICA.

Evidenta Mixta - EN GROS -> EN DETAIL

Model: sa presupunem ca avem o societate cu depozit en gros (gestiunea 1) si un magazin (gestiunea 2).
In DEFINIRE GESTIUNI se selecteaza pentru gestiunea 1 ct 371 tipul G si pentru gestiunea 2 ct. 371 tipul D.
Receptia se va face cu NIR pentru gestiunea 1 de unde marfa iese fie cu factura client, fie cu bon sau aviz de transfer catre gestiunea 2 (bonul de transfer se introduce in BONURI DE CONSUM, iar la detalii materiale se alege materialul din gestiunea 1 si in drepata de tot se completeaza campul GEST.TR cu 2). Pe baza acestui bon se poate tipari un NIR cu pret vanzare folositor in magazin.
Descarcarea gestiunii 2 se face global sau cantitativ valoric prin metodele descrise anterior.

In cazul in care in gestiunea en detail se lucreaza cu stoc zero, in DEFINIRE GESTIUNI, pentru gestiunea en detail, se pot completa campurile Gest. sursa si Cont sursa. In urma calculului se vor genera bonuri de transfer din gestiunea sursa (gest. 1 in exemplul nostru) catre gestiunea en detail (gest. 2 din exemplu). Cantitatea transferata va fi egala cu suma iesirilor din gestiunea en detail, grupata pe zile. Daca setati parametrul CFG5 poz. 29 -P in nomenclator se va insera si pretul de vanzare pentru gestiunea en detail - pret cules de pe documentul de vanzare (bon casa)

Aceeasi modalitate de lucru se poate aplica si pentru vanzarea produselor finite prin magazinele proprii, situatie in care se va face transfer din gestiunea produse finite (cont 345) in gestiunea de vanzare en detail (cont 371).
De exemplu daca vindeti paine, provenita din productie proprie, prin magazinul propriu, puteti configura programul astfel:
- vindeti painea cu bon de casa din gestiunea 2 ct. 371.2
- in definire gestiuni setati gestiunea 2 ct. 371.2 en detail, cantitativ valorica, gestiunea sursa 1 ct. 345
- introduceti retetar pentru o paine gest 1, ct. 345 (ex: 500g faina, 10g. drojdie, 1g. sare)
- optional puteti configura retetarul sa genereze automat notele de predare pe baza vanzarii si bonurile de consum aferente (consultati sectiunea RETETAR din documentatie)

Introducerea avansurilor primite de la persoane fizice pe casa de marcat fiscala

Pentru evidentierea avansurilor incasate de la persoane fizice cu bon casa creati in gestiune un articol numit 'Avans', cont 419, la emiterea bonului selectati acest articol cu cantitate =1
La vanzarea ulterioara a produsului , cand clientul achita diferenta , pentru stornarea avansului adaugati articolul 'Avans' , pretul de vanzare egal cu cel al produsului vandut (sau cu al unui produs de pe bon), cantitatea avans egala cu -1*valoarea avansului de stornat impartita la pretul unitar.

De exemplu:

Incasare avans 1 buc*10 RON = 10 RON

Vanzarea produs (pret vanzare = 25 RON) si stornare avans:
1 buc Produs1 * 25 RON = 25 RON
-0.4 buc Avans * 25 RON= -10 RON

Artificiul de mai sus are legatura cu modul de operare al caselor de marcat care permit stornare doar pentru unul din preturile existente pe bon.


« Parametri de pornire
ai progamului
Evidenta centrelor de cost »