« Introducere DVI Achizitii deseuri sau prod.agricoli »

Evidenta PFA, AF (partida simpla)


Inregistrarea documentelor primare se face ca la contabilitatea in partida dubla -astfel veti avea un control mai bun asupra inregistrarilor prin balanta de verificare, fise cont, etc.
Generarea Registrului de incasari si plati se face prin afisarea tuturor inregistrarilor care au in corespondenta conturi de tip TREZ: 531,512.
Daca doriti ca anumite inregistrari sa nu apara in Registrul de incasari si plati inlocuiti ct. de trezorerie (512x sau 531x) cu 581.
Pentru afisarea amortizarii lunare in registrul incasari si plati se adauga in parametri firma parametrul TREZ astfel:
Nr: TREZ
Nume: Conturi TREZORERIE
Parametru: 531,512,281
Tip: C

Platitorii de TVA au doua variante de inregistrare a incasarilor / platilor:
1. Inregistrati in mod obisnuit incasarile /platile, iar la listarea Registrului bifati Fara TVA si lista va fi generata prin deducerea TVA pentru fiecare suma platita/ incasata aferenta unei facturi.
2. Realizati doua inregistrari in financiar, una cu baza si una cu TVA aferent documentului, cea cu TVA prin cont 581 (de ex. Plata factura de 124 RON: 401=5311 100 si 401=581 24) . Astfel in registrul de incasari si plati va fi afisata doar plata de 100 RON, in fisa furnizor va fi descarcata suma de 124

Alte documente necesare evidentei:

se pot obtine din sectiunile specifice in acelasi mod ca la evidenta in partida dubla.

Pentru PFA-urile neplatitoare de TVA, setati parametrul CFG4 pozitia 4 = N. In acest caz programul nu va permite scrierea in campurile de TVA, pentru evitarea erorilor de introducere, si va culege in JV toate sumele operate in financiar in ct. 70x
In cazul in care doriti ca anumite operatiuni (Ex: incasarile de taxe realizate de notarii publici), inregistrate in financiar, sa nu apara in Registrul de incasari si plati, va rog sa definiti (in meniul GESTIUNE / SOFERI SI AGENTI) un agent cu marca PFA, pe care sa il selectati in campul AGENT din modulul FINANCIAR.

« Introducere DVI Achizitii deseuri sau prod.agricoli »